Annapurna.Bio
(Annapurna Krishi Vanaspati Oshadayaha)
a social initiative from Ānvīkshikī Sarvajnā (www.anvikshiki.in)
We started our research and ground journey few years ago, but field pilots started in 2020.
We are trying to connect natural farmers with customers while utilizing
- Shastra (Ayurveda & SowaRigpa / Vrkshayurveda / Paaka Shastra) and
- Traditions (TKDL / sanathana sampradaya / Gau Sampradaya)
in light of modern technologies/sciences (to evidence our approach).
Starting with sourcing heirloom varieties which are native to that environment (in-situ?) grown in a sustainable and symbiotic fashion, farmed in natural ways respecting nature, stored & value-added keeping in mind nature of crop and customers health/consumption season (Rtu Kaala).
Inspired by Ashtanga Hridayam (Dina Charya, Rtu Charya and Anna samrakshana) during school days, Dr Sethumadhavan (at Palappuram Kutipravesika), Kerala Kalamandalam (food intertwined into Art), our grand parents/village life (where we had seasonal native foods) and last but not the least so called modern schooling which guided us (ha ha - - -vely..) to rediscover the art of good food.
Ahara, Nidra, Brahmacharya..upastambha sutrani
------grading of produce and grading standards for native varieties,------farm personal visit.
Our journey continues as we gather researchers, seed conservationists, natural farmers/FPOs
Naturally Farmed dark green watermelon (Puchakaaya or Citrullus Lanatus)
Naturally Farmed dark green watermelon (Puchakaaya or Citrullus Lanatus)
Naturally Farmed dark green watermelon (Puchakaaya or Citrullus Lanatus)
Fruit: Watermelon (Puchakaaya)
Variety: Melyna Candy 880 (watermelon) www.melynaseeds.com
Hybrid, non-GMO
Farming: Natural Farming (ZBNF / cow based)
Climate/soil type: Semi-arid (Jangala desa), Red Soil
Farm site: Family owned (SC community)
Farmer: Young farmer who moved towards natural farming last year.
Acreage: 2 acres
Output: 8 tonnes (approx)
Available for sale: 6-8 tonnes (each fruit 2.5+ kg)
Proceeds: 100% of proceeds will reach the farmer.
Water source: Ground water
Processing: None
Reference: Sri Subbaiah, Ayyavaripalli, Natural farming practitioner since 20+ yrs
Farm Location: Survey: 442-5C, Amitivarikunkattala (village), Obulanayanpalli(post), Dharmavaram (mandal), Anantapuramu (district) A.P
Date of Sowing: 3rd week of January 2022 (Shukla Paksha, Pushya / Hemanta / Uttarayana)
Date of Harvest: 4th week of March 2022 (Krishna Paksha, Phalguna / Shishira / Uttarayana)
Plant Age: 60-65 days
Ayurveda Reference:
https://www.easyayurveda.com/2019/08/08/watermelon-citrullus-lanatus/
Consumption: Best taken ripe fresh or juice with raw sugar & jeera powder
Pending
- onsite pesticide residue testing (APEDA and EU)
- green mottle mosaic virus testingKr̥ṣīvala (Farmer): Sri Sake Ravi
Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)
Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)
Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)
Kitchen Item: Rokali Banda (Pestle)
Variety: Wood - Sandra chekka
https://indiabiodiversity.org/species/show/228563?pos=
https://en.wikipedia.org/wiki/Senegalia_catechu
Notes:
Sandra is called Khadira in samskrtam language. Primarily 2 types..Red Sandra and White Sandra.
సండ్ర చెట్టు పేర్లు సంస్కృతంలో కదిర అని తెలుగులో చండ్ర చెట్టు ఎర్ర సండ్ర తెల్ల సండ్ర అని అని పిలుస్తారు.
చండ్ర చెట్టు రూప గుణ ధర్మాలు దీని ఆకులు చిన్నవిగా తుమ్మ ఆకుల వలె ఉంటాయి చెట్టు నిండా వంక గల ముళ్లుంటాయి చెట్లు లోపల బెరడు లోపల సేవ ఎర్రగా ఉంటే ఎర్ర సండ్ర తెల్లగా ఉంటే తెల్ల సండ్ర అని పిలుస్తారు దీని పుల్ల పంటి జబ్బులకు దంతధావనం చేస్తే పంటి జబ్బులు పోతాయి ఈ చెట్టు చెక్కతో శంకుస్థాపనలు శంకుస్థాపనలు చేసేటప్పుడు సండ్ర కర్రలను వాడుతారు యజ్ఞ యాగాదులలో కూడా పర్యావరణ పరిశుభ్రతకు సండ్ర కట్టలే ప్రత్యేకంగా వాడుతారు అందుకే దీన్ని గాయత్రి అని అంటారు.
Plant Status: Endangered (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8148398/)
Sourcing: Sourced sustainably from a farm
Make: Hand crafted (sample https://www.youtube.com/watch?v=6DYdx9p4av4)
Craftsman: Sri Brahmam Achari, Dronachalam
Height of Rokali Banda: 2' (approx)
Handle: iron ring / pancha loha ring
Guru/Mentor of Craftsman: Sri Kalta Swami, Aged 85+ yrs, Nati Vaidya providing free service, Mahanandi Kshetram, Nandayala https://en.wikipedia.org/wiki/Mahanandi
Sampradaya/Tradition and Culinary:
Traditionally Sandra Chekka, Palavari chekka / Pala Kodise were used to make Rokali (pestle), Majjiga Kavvam (buttermilk churner/beater) and Pappu guthi (Dal churner/stomper/pounder)
http://envis.frlht.org/vernacular_search.php?tel=TE&txtbtname=abhini&ver=aaku+paala
When this wood contacts food, medicinal properties flow into food.
Sandra/Khadira and Amla wood/sticks are used to purify water. Sandra chekka is also used during gruha shankusthapana and yagnas (for environment purification).
Refer: www.tkdl.res.in
Ayurveda References:
It is used for dental, diabetic, blood motions and wound/skin ailments.
https://www.easyayurveda.com/2012/12/27/khadira-acacia-catechu-uses-qualities-ayurveda-details/
https://www.planetayurveda.com/library/black-catechu/
ఇది ఒగురు చేదు రుచులతో కూడిన ముఖ రోగాలను దంత రోగాలను కఫ దోషాన్ని క్రిములను బొల్లి కుష్టు రోగాలను పోగొడుతుంది చల్ల సండ్ర విశేషంగా మొఖానికి మంచి రంగును కాంతిని కలిగిస్తుంది ఈ చెట్టు నుండి తీసిన సారమే ఎర్రగా ఉంటే ఎర్ర కాచు చల్లగా ఉంటే తెల్ల కాచు అని పిలుస్తారు
భయంకర వ్రణాలకు చండ్ర చెక్క కషాయం చండ్ర చెక్క పది గ్రాములు త్రిపల చూర్ణం పది గ్రాములు రెండింటిని ఒక పెద్ద గ్లాస్ నీటిలో వేసి ఇ ఒక కప్పు కషాయం మిగిలే వరకు మరగబెట్టి ఇ వడపోసి గోరువెచ్చగా తాగుతుంటే క్రమంగా వ్రణాలు లోని కుళ్ళు హరించుకుపోయి పుండ్లు మానిపోతాయి
గొంతు బొంగురు కు సండ్ర చూర్ణం చండ్ర చెక్క పొడి నువ్వుల నూనె కలిపి మెత్తగా నూరి కుంకుడు గింజలంత గుటికలు గా చేసుకొని ఆరబెట్టి నిల్వచేసుకోవాలి రెండు పూటలా ఒక గూటి కాను చప్పరిస్తూ ఆ రసం మింగుతుంటే గొంతు బొంగురు తగ్గుతుంది
రక్త పైత్యానికి సండ్ర పూలు ఉపయోగాలు చంద్ర పూల పొడి 5 గ్రాములు మోతాదుగా ఒక చెంచా తేనెతో కలిపి రెండు పూటలా తింటుంటే రక్తంలో పైత్యం చేరి శరీరంలో కలిగే ఉష్ణ బాధలన్నీ హరించిపోతాయి
మధు మొహానికి చండ్ర చెక్క ఉపయోగాలు చండ్ర చెక్క పొడి పచ్చి పోక చెక్కల పొడి సమభాగాలుగా తీసుకుని ఉంచుకోవాలి ఒక గ్లాస్ నీటిలో ఒక చెంచా పొడిని వేసి ఒక కప్పు కషాయానికి మరిగించి వడపోసి గోరువెచ్చగా రెండుపూటలా ఈ కషాయాన్ని ఆహారానికి అరగంట ముందు సేవిస్తుంటే మధుమేహ వ్యాధి నియంత్రణలో ఉంటుంది
Social Media:
https://www.youtube.com/watch?v=TWvo0aJY-GA
Kr̥ṣīvala (Farmer): Sri Sake Ravi
Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)
Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)
Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)
Fruit: Pappaya
Variety: Red Lady 786 Taiwan
hybrid, non-GMO
Farming: Natural Farming (ZBNF / cow based)
Climate/soil type: Semi-arid (Jangala desa), Red Soil
Farm site: Family owned (BC-B community)
Farmer: An educated and poet farmer for 25+ years.
Acreage: 2.66 acres
Output: 10 tonnes (approx) over next 5-6 months
Available for sale: 5+ tonnes (each fruit 1.1+ kilos)
Grade: Class H (1100+ gms), class I (1500+ gms) and class J (2+ kgs)
Proceeds: 75+% of proceeds will reach the farmer.
Water source: Ground water
Processing: None
Farmer: Sri Kapadam Subbaiah (+91-6301957024)
Video: https://www.youtube.com/watch?v=BI7AizgE0zE
Farm Location:
https://maps.google.com/maps?q=14.6007759%2C77.5705174&z=17&hl=en
Physical Location: Survey: 553-A, Ayyavaripalle (village) 515722, Prasannayapalle (revenue), Raptadu (mandal), Anantapuramu (district) AP
Start Date of Harvest: 4th week of May 2022 (Vaishakam / Greeshma / Uttarayana)
Plant Age: 14+ months
Ayurveda Reference:
https://www.easyayurveda.com/2016/08/23/papaya-leaves-latex-fruit-benefits-side-effects/
Benefits: Laxative, carminative, liver stimulant etc.,Pending
- phytosanitary certification
- onsite pesticide residue testing (APEDA and EU)
- pest/virus risk analysis
Kr̥ṣīvala (Farmer): Sri Subbaiah Kapadam
Naturally Farmed aged Desi medicinal Red Rice (Chennangi or Chinta Puvvu Vadlu)
Variety: Red Rice (Local Name: Chennangi or Chinta Puvvu Vadlu or tamarind flower rice)
Non-hybrid, non-GMO
Farming: Natural farming (ZBNF / cow based)
Climate/Soil Type: Semi-arid region, Black soil
Farm site: Jonnalagadda Vyavasaya Kshetra
Farmer: Software Engineer turned natural farmer (small farmer with 4 acres) practicing bio-diversity farming living in the village with 3 cows.
Acreage: 1 acre
Output: 750 kilos paddy – rice 490 kilos
Available for sale: 300 kilos
Proceeds: 100% of proceeds reached farmer directly.
Water source: Ground water
Date of Flowering: Mar-2020 (Phalguna month, Sisira season)
Date of Harvest: 10-Apr-2020 (Chaitra month, vasantha season)
Date of milling: 12-Aug-2020 (Sravana month, Varsha/rainy season)
Paddy Aged: around 120 days
Processing: semi-polished, machine pounded, non-sortex (includes broken rice)
Kr̥ṣīvala (Farmer): Sri Jonnalagadda Praveen
Learnings
..

Inspired by AAHF, CSIR-TKDL, PAHRC, SVRIT, CSE, ICMR-NITM, India Biodiversity, Indian Medicinal Plants, Dr GV Purnachand (Bhojana Kutuhalam writer) and Smt Gangaraju Arunadevi (Paaka Darpana writer at AndhraJyothi newspaper), Sri Chand Basha (Gaurakshak, Bantupalli), Kerala Kalamandalam, WHO-GCTM, CCRAS, Shreevidya Pathasala, SDMC.
Our team members are proud sponsors of KSRI, Public Water Project, and Samskrita Bharati.