आन्वीक्षिकी सर्वज्ञा                  Ānvīkshikī Sarvajnā               ཨན་ཝིཀ་ཤི་ཀི་ སར་ཝཇ་ན།
आन्वीक्षिकी सर्वज्ञा Ānvīkshikī Sarvajnā ཨན་ཝིཀ་ཤི་ཀི་ སར་ཝཇ་ན།

Annapurna.Bio
(Annapurna Krishi Vanaspati Oshadayaha)
a social initiative from Ānvīkshikī Sarvajnā (www.anvikshiki.in)

We started our research and ground journey few years ago, but field pilots started in 2020.

We are trying to connect natural farmers with customers while utilizing

- Shastra (Ayurveda & SowaRigpa / Vrkshayurveda / Paaka Shastra) and

- Traditions (TKDL / sanathana sampradaya / Gau Sampradaya)

in light of modern technologies/sciences (to evidence our approach).


Starting with sourcing heirloom varieties which are native to that environment (in-situ?) grown in a sustainable and symbiotic fashion, farmed in natural ways respecting nature, stored & value-added keeping in mind nature of crop and customers health/consumption season (Rtu Kaala).


Inspired by Ashtanga Hridayam (Dina Charya, Rtu Charya and Anna samrakshana) during school days, Dr Sethumadhavan (at Palappuram Kutipravesika), Kerala Kalamandalam (food intertwined into Art), our grand parents/village life (where we had seasonal native foods) and last but not the least so called modern schooling which guided us (ha ha - - -vely..) to rediscover the art of good food.


Ahara, Nidra, Brahmacharya..upastambha sutrani


We are honored if we can attest or verify the process using Technology (for traceability, Farm intel system, water harvesting),
and modern health & farming standards/certifications (viz., Jaivik, PGS, Organic, Fairtrade/WFTO, SlowFood, IndGAAP)
while partnering with local research bodies (like CSIR TKDL, JNTU OTRI, CIMAP, IHBT, NIN, CFTRI etc.,)
and being open minded towards modern bio compatible (pesticides/extracts) where traditions fall short in modern times.

Some of the learnings ...... natural farmers are scattered and their produce is small and seasonal,
......last mile connectivity issues,......farm onsite organic testing, ......transport for perishable/fruits for small farmers like say 50-100 kilos, 

------grading of produce and grading standards for native varieties,------farm personal visit.


Our journey continues as we gather researchers, seed conservationists, natural farmers/FPOs

2022 - Watermelon (Kaalingam)
2022 - Traditional Wooden Pestle (Rokali banda)
2022 - Naturally Farmed Papaya (Parinkaya)
2020 - Red Rice (Chennangi)
Learnings
2022 - Watermelon (Kaalingam)

Naturally Farmed dark green watermelon (Puchakaaya or Citrullus Lanatus)

Fruit: Watermelon (Puchakaaya)

Variety: Melyna Candy 880 (watermelon) www.melynaseeds.com 

Hybrid, non-GMO

Farming: Natural Farming (ZBNF / cow based)

Climate/soil type: Semi-arid (Jangala desa), Red Soil

Farm site: Family owned (SC community)

Farmer: Young farmer who moved towards natural farming last year.

Acreage: 2 acres

Output: 8 tonnes (approx)

Available for sale: 6-8 tonnes (each fruit 2.5+ kg)

        

Proceeds: 100% of proceeds will reach the farmer.
Water source: Ground water
Processing: None

Mentor: Sri Maruti Naidu, Natural farming practitioner since 10+ yrs

Reference: Sri Subbaiah, Ayyavaripalli, Natural farming practitioner since 20+ yrs

Farm Location: Survey: 442-5C, Amitivarikunkattala (village), Obulanayanpalli

(post), Dharmavaram (mandal), Anantapuramu (district) A.P

Date of Sowing: 3rd week of January 2022 (Shukla Paksha, Pushya / Hemanta / Uttarayana)

Date of Harvest: 4th week of March 2022 (Krishna Paksha, Phalguna / Shishira / Uttarayana)

Plant Age: 60-65 days

Ayurveda Reference:

https://www.easyayurveda.com/2019/08/08/watermelon-citrullus-lanatus/

Consumption: Best taken ripe fresh or juice with raw sugar & jeera powder

Benefits: Relieves burning sensation and fatigue

Pending

- onsite pesticide residue testing (APEDA and EU)

- green mottle mosaic virus testing

Kr̥ṣīvala (Farmer): Sri Sake Ravi

2022 - Traditional Wooden Pestle (Rokali banda)

Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)

Kitchen Item: Rokali Banda (Pestle)

Variety: Wood - Sandra chekka

https://indiabiodiversity.org/species/show/228563?pos= 

https://en.wikipedia.org/wiki/Senegalia_catechu

http://envis.frlht.org/plantdetails/cd9cca623aaf9acb14ce0acba2abda4f/27db048dbe98e156c16e463fa40cfe57

Notes:

Sandra is called Khadira in samskrtam language. Primarily 2 types..Red Sandra and White Sandra.

సండ్ర చెట్టు పేర్లు సంస్కృతంలో కదిర అని తెలుగులో చండ్ర చెట్టు ఎర్ర సండ్ర తెల్ల సండ్ర అని అని పిలుస్తారు.

చండ్ర చెట్టు రూప గుణ ధర్మాలు దీని ఆకులు చిన్నవిగా తుమ్మ ఆకుల వలె ఉంటాయి చెట్టు నిండా వంక గల ముళ్లుంటాయి చెట్లు లోపల బెరడు లోపల సేవ ఎర్రగా ఉంటే ఎర్ర సండ్ర తెల్లగా ఉంటే తెల్ల సండ్ర అని పిలుస్తారు దీని పుల్ల పంటి జబ్బులకు దంతధావనం చేస్తే పంటి జబ్బులు పోతాయి ఈ చెట్టు చెక్కతో శంకుస్థాపనలు శంకుస్థాపనలు చేసేటప్పుడు సండ్ర కర్రలను వాడుతారు యజ్ఞ యాగాదులలో కూడా పర్యావరణ పరిశుభ్రతకు సండ్ర కట్టలే ప్రత్యేకంగా వాడుతారు అందుకే దీన్ని గాయత్రి అని అంటారు.

Plant Status: Endangered (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8148398/)

Sourcing: Sourced sustainably from a farm

Make: Hand crafted (sample https://www.youtube.com/watch?v=6DYdx9p4av4)

Craftsman: Sri Brahmam Achari, Dronachalam

Height of Rokali Banda: 2' (approx)

Handle: iron ring / pancha loha ring

Guru/Mentor of Craftsman: Sri Kalta Swami, Aged 85+ yrs, Nati Vaidya providing free service, Mahanandi Kshetram, Nandayala https://en.wikipedia.org/wiki/Mahanandi 


Sampradaya/Tradition and Culinary:

Traditionally Sandra Chekka, Palavari chekka / Pala Kodise were used to make Rokali (pestle), Majjiga Kavvam (buttermilk churner/beater) and Pappu guthi (Dal churner/stomper/pounder)

http://envis.frlht.org/vernacular_search.php?tel=TE&txtbtname=abhini&ver=aaku+paala

 

When this wood contacts food, medicinal properties flow into food.

Sandra/Khadira and Amla wood/sticks are used to purify water. Sandra chekka is also used during gruha shankusthapana and yagnas (for environment purification).

Refer: www.tkdl.res.in


Ayurveda References:

It is used for dental, diabetic, blood motions and wound/skin ailments.

https://www.easyayurveda.com/2012/12/27/khadira-acacia-catechu-uses-qualities-ayurveda-details/

https://www.planetayurveda.com/library/black-catechu/

ఇది ఒగురు చేదు రుచులతో కూడిన ముఖ రోగాలను దంత రోగాలను కఫ దోషాన్ని క్రిములను బొల్లి కుష్టు రోగాలను పోగొడుతుంది చల్ల సండ్ర విశేషంగా మొఖానికి మంచి రంగును కాంతిని కలిగిస్తుంది ఈ చెట్టు నుండి తీసిన సారమే ఎర్రగా ఉంటే ఎర్ర కాచు చల్లగా ఉంటే తెల్ల కాచు అని పిలుస్తారు

భయంకర వ్రణాలకు చండ్ర చెక్క కషాయం చండ్ర చెక్క పది గ్రాములు త్రిపల చూర్ణం పది గ్రాములు రెండింటిని ఒక పెద్ద గ్లాస్ నీటిలో వేసి ఇ ఒక కప్పు కషాయం మిగిలే వరకు మరగబెట్టి ఇ వడపోసి గోరువెచ్చగా తాగుతుంటే క్రమంగా వ్రణాలు లోని కుళ్ళు హరించుకుపోయి పుండ్లు మానిపోతాయి

గొంతు బొంగురు కు సండ్ర చూర్ణం చండ్ర చెక్క పొడి నువ్వుల నూనె కలిపి మెత్తగా నూరి కుంకుడు గింజలంత గుటికలు గా చేసుకొని ఆరబెట్టి నిల్వచేసుకోవాలి రెండు పూటలా ఒక గూటి కాను చప్పరిస్తూ ఆ రసం మింగుతుంటే గొంతు బొంగురు తగ్గుతుంది

రక్త పైత్యానికి సండ్ర పూలు ఉపయోగాలు చంద్ర పూల పొడి 5 గ్రాములు మోతాదుగా ఒక చెంచా తేనెతో కలిపి రెండు పూటలా తింటుంటే రక్తంలో పైత్యం చేరి శరీరంలో కలిగే ఉష్ణ బాధలన్నీ హరించిపోతాయి

మధు మొహానికి చండ్ర చెక్క ఉపయోగాలు చండ్ర చెక్క పొడి పచ్చి పోక చెక్కల పొడి సమభాగాలుగా తీసుకుని ఉంచుకోవాలి ఒక గ్లాస్ నీటిలో ఒక చెంచా పొడిని వేసి ఒక కప్పు కషాయానికి మరిగించి వడపోసి గోరువెచ్చగా రెండుపూటలా ఈ కషాయాన్ని ఆహారానికి అరగంట ముందు సేవిస్తుంటే మధుమేహ వ్యాధి నియంత్రణలో ఉంటుంది

 

Social Media:

https://www.youtube.com/watch?v=TWvo0aJY-GA

http://gopalraosuravarapu.blogspot.com/2014/01/


Kr̥ṣīvala (Farmer): Sri Sake Ravi

2022 - Naturally Farmed Papaya (Parinkaya)

Traditional Wooden Pestle (Rokali banda / musalamu)

....

Fruit: Pappaya

Variety: Red Lady 786 Taiwan

hybrid, non-GMO

Farming: Natural Farming (ZBNF / cow based)

Climate/soil type: Semi-arid (Jangala desa), Red Soil

Farm site: Family owned (BC-B community)

Farmer: An educated and poet farmer for 25+ years.

Acreage: 2.66 acres

Output: 10 tonnes (approx) over next 5-6 months

Available for sale: 5+ tonnes (each fruit 1.1+ kilos)

Grade: Class H (1100+ gms), class I (1500+ gms) and class J (2+ kgs)

 

Proceeds: 75+% of proceeds will reach the farmer.
Water source: Ground water
Processing: None

Farmer: Sri Kapadam Subbaiah (+91-6301957024)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=BI7AizgE0zE

 

Farm Location:

https://maps.google.com/maps?q=14.6007759%2C77.5705174&z=17&hl=en

 

Physical Location: Survey: 553-A, Ayyavaripalle (village) 515722, Prasannayapalle (revenue), Raptadu (mandal), Anantapuramu (district) AP

 

Start Date of Harvest: 4th week of May 2022 (Vaishakam / Greeshma / Uttarayana)

Plant Age: 14+ months

 

Ayurveda Reference:

https://www.easyayurveda.com/2016/08/23/papaya-leaves-latex-fruit-benefits-side-effects/

Benefits: Laxative, carminative, liver stimulant etc.,

Pending

- phytosanitary certification

- onsite pesticide residue testing (APEDA and EU)

- pest/virus risk analysis

Kr̥ṣīvala (Farmer): Sri Subbaiah Kapadam

2020 - Red Rice (Chennangi)

Naturally Farmed aged Desi medicinal Red Rice (Chennangi or Chinta Puvvu Vadlu)

Seed: Rice
Variety: Red Rice (Local Name: Chennangi or Chinta Puvvu Vadlu or tamarind flower rice)
Non-hybrid, non-GMO
Farming: Natural farming (ZBNF / cow based)
Climate/Soil Type: Semi-arid region, Black soil
Farm site: Jonnalagadda Vyavasaya Kshetra
Farmer: Software Engineer turned natural farmer (small farmer with 4 acres) practicing bio-diversity farming living in the village with 3 cows.
Acreage: 1 acre
Output: 750 kilos paddy – rice 490 kilos
Available for sale: 300 kilos
Proceeds: 100% of proceeds reached farmer directly.
Water source: Ground water
Location: Gutkuru village, Kuderu Mandal, Anantapuramu Dist, AP
Date of Sowing: 10-Dec-2019 (Margasira month, Hemantha season)
Date of Flowering: Mar-2020 (Phalguna month, Sisira season)
Date of Harvest: 10-Apr-2020 (Chaitra month, vasantha season)
Date of milling: 12-Aug-2020 (Sravana month, Varsha/rainy season)
Paddy Aged: around 120 days
Processing: semi-polished, machine pounded, non-sortex (includes broken rice)
Benefits: Paddy is black in color. Rich source of iron. Locally consumed by pregnant women. Used for infertilityby men and women. Rice flour is used to make sweets.

Customers: Our patrons (connoisseur), traders and anna daanam.

Kr̥ṣīvala (Farmer): Sri Jonnalagadda Praveen

Learnings

Learnings

FIRST LEVEL
1. Tieup with grading agencies in and around the district incl expert dalaris/traders
2. Tieup with certification agencies for organic/pesticide certification with local manpower to perform site visit and coordinate testing (this expedites the process)
3. Solar driven cool storage solution for fresh/perishable commodities (small quantities to be aggregated)
4. Long term storage for dry crops (small quantities to be stored)

SECOND LEVEL
1. Farm Field programmable pesticide testing kit
2. SKU-AIC lab for organic testing and grading
3. Better price tiepup with providers like delhivery or doodoo to pickup items (like desi milk from farmer to district, or local iskon goshala to customer, or perishable from farmer to district/metro)
4. Satellite and Govt feeds for agri decision needed by farmer and trader (on environment, soil, water table, market rates at local/metro yard, insurance in transit, verification of farmer/farm from meebhoomi).
5. Natural farmers network via govt ZBFN program
6. Last minutes viruses faced by farmers which need quick bio-pesticide list (like watermelon farm got hit by virus, corn farm hit by locusts - quick time to react needed)
7. Seed tech to identify seed (desi or type), seed quality (even if sourced open or purchased) like Telangana Seed testing lab
8. packing materials for fruits and herbs
9. Food grade extraction units when low price for vegetables/herbs/fruits
10. Choice of sensors on field and drone for surveillance once we target farm/farmer

..

Well wishers: Vaidya Smt.Lakshmi Meghana, MD (Ayu), Dr Makam Shivakiran (Defence Food Scientist - BioTechnology Innovations),
Dr O.S.Ramachandraih (Retd OTRI Scientist), Sri S Chandrasekhar Gupta (Retd Dy Agriculture Director),  Sri Kapadam Subbaiah (Natural Farmer, Ayyavaripalli), Sri Brahmam (Nati Vaidya, Dronachalam)

Our team members are proud sponsors of KSRI, Public Water Project, and Samskrita Bharati.